otsikkokuva

otsikkokuva

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Merenkurkun saariston mieletön maisema

Seuraavaksi esittelen hienon retkikohteen, johon kannattaa ehdottomasti tutustua, jos sitä ei ole vielä tehnyt. Esittelykohde on Merenkurkun saariston Svedjehamn.

Merenkurkun saaristo kuuluu UNESCO:n maailmanperintöluettelon luontokohteisiin. Kohde on ainutlaatuinen, sillä siellä tulee maankohoamisilmiö parhaiten esille koko maailmassa ja maankohoamisnopeus on vielä yksi maailman suurimmista.


Merenkurkun saariston tyypillisiä piirteitä ovat maankohoaminen, erilaiset moreenikentät (Ribbed-moreenit, De Geer moreenit ja Drumliinit) ja jäätikkökulutuksen merkit paikoittain näkyvissä olevassa peruskalliossa.


Björkön alue ja Raippaluoto Merenkurkun saaristossa ovat Suomen parhaita esimerkkejä De Geer -moreenialueista. De Geer –reunamoreenit ovat syntyneet jään reunan suuntaisesti viimeisen jääkauden aikana.


Björkön Svedjehamnissa on näköalatorni, josta pääsee ihailemaan De Geer-moreenia. Aluetta kiertää myös 3,5 km pituinen Bodvattnet -luontopolku, jossa pääsee tutuksi maankohoamisrannikon luonnon ja De Geer -moreeniharjanteiden kanssa. Kesällä Svedjehamnista pääsee myös risteilylle Valassaarille tutustumaan paremmin maailmanperintöalueeseen. 



Svedjehamn sijaitsee Mustasaaren kunnassa, 40 km päässä Vaasasta. Auton voi pysäköidä kätevästi Svedjehamnin kalasataman pysäköintialueelle. Näkötornille on kalasatamasta noin 600 metriä. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti