otsikkokuva

otsikkokuva

tiistai 24. helmikuuta 2015

Raahen jätinkirkko – Suomen Stonehenge

Poikkesimme viime vuonna kesälomaretkellä Raahen Pattijoen Ylipään esihistoriallisella Kastellin linnanraunioilla eli jätinkirkolla. Jätinkirkot ovat maamme kivikauden aikaisista monumenteista suurimpia. Itse olin hyvin innoissani päästyämme paikalle, koska olin kuullut niin mielenkiintoisia tarinoita paikasta. Tosin toinen matkaseuralaisestani oli toista mieltä. Hänen mielestään jätinkirkon kivet maastossa olivat pelkkiä kiviä. Mutta näkemyksensä ja mielipiteensä on kullakin. Onhan tosiasia muutenkin, että jätinkirkkojen merkitystä ei saada varmuudella välttämättä koskaan selville.




Raahen Pattijoen jätinkirkko on löytyneistä jätinkirkoista maamme suurin ja tunnetuin monumenttirakentamisen alkuja. Sen on arvioitu olevan 4700-4500 vuotta vanha. Jätinkirkko on koottu kivistä suorakaiteen muotoiseksi kehävalliksi, jossa kulmat ovat pyöristyneet. Kooltaan se on 58mx36m. Jokaisella kehävallin sivulla on painaumia, jotka on tulkittu porttiaukoiksi. Jätinkirkon lähellä on lisäksi kiviröykkiötä,  palokivikumpuja ja muutama asuinpainanne.

Kehävallissa ja jätinkirkon lähistöllä voi olla yleisesti myös pystykiviä, menhirejä, joista osa makaa nykyisin maassa. Niillä on voitu osoittaa tietty suunta.

Jätinkirkon olemassaololle on ajateltu olevan erilaisia syitä. Sen on ajateltu liittyvän hylkeenpyyntiin, puolustusvarustukseen, tai seremoniapaikkaan. Tuoreimmassa teoriassa jätinkirkon avulla on voitu seurata auringon asemaa taivaalla. Porttiaukot ovat suhteessa tasauspäivien auringonnousuihin ja -laskuihin, eli niistä on havaittu Auringon asemaa taivaalla vuoden tärkeimpinä Auringon kulkuun liittyvinä ajankohtina. Jätinkirkko on ollut siis ikään kuin kalenteri, johon on voinut liittyä myös aurinkoon liittyvää hengellistä ja rituaalista merkitystä ja käyttötarkoitusta. Jätinkirkoilla saattaisi olla myös yhteys Euroopan suuriin kivikautisiin kehävallirakennelmiin ja niistä esitettyihin tulkintoihin. Suomen jätinkirkoilla voi olla siis yhteys esimerkiksi Euroopan tunnetuimpaan Stonehengeen Englannin Wiltshiressa. Mielenkiintoista, eikö totta!

Historiallista korkeakulttuuriamme, jätinkirkkoja, uhkaa rakentaminen ja koneellinen voimallinen metsänhoito. Eli suosittelen käymään näissä kohteissa niin kauan, kuin se on vielä mahdollista. Raahen Pattijoen jätinkirkko pyrkii UNESCO:n maailmanperintöluetteloon, mutta ehtiikö se sinne ajoissa, jotta sen lähimaisema säilyy muinaismuistolle sopivana. Jätinkirkon luo etsiessä, kannattaa laittaa navigaattoriin osoitteeksi Linnalantie 74. Käydessä kohteella tulee pitää mielessä muinaismuistolain tuomat rajoitteet, eli muinaisjäännöstä ei siis saa vahingoittaa, eikä siihen saa kajota.
  
LÄHTEET
http://raahe.fi/matkailu/kastellin_linnanrauniot
http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/megaliittiarvoitus_meillakin
https://www.avaruus.fi/uutiset/kaukoputket-ja-observatoriot/suomen-suurin-arkeoastronominen-loyto-muinaisista-jatinkirkoista-havaittiin-aurinkoa.html
http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/jatinkirkko-vie-raahea-kartalle/352407/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti