otsikkokuva

otsikkokuva

tiistai 10. helmikuuta 2015

Ympäristöasiat kiinnostavat monessa mielessä

Ympäristöasiat kiehtovat minua monessa mielessä jo senkin vuoksi, että ne liittyvät niin moneen asiaan.  Voisin veikata, että yleensä ihmisille tulee mieleen ensimmäisenä ympäristöasioista kierrätys ja jätehuolto. Mutta ympäristöasiat liittyvät moneen muuhunkin asiaan, kuten talous- ja liiketoimintaan, politiikkaan, kehitysaputoimintaan, kasvatusalaan, päivittäistavara-alaan, tuotteiden ja palveluiden tuotantotapoihin, markkinointiin, luonnontieteeseen, ympäristöturvallisuuteen, maankäytön suunnitteluun, ympäristötekniikkaan, maaseudun kehittämiseen, energian käyttöön, materiaalivirtojen kierron hallintaan, luonnonvarojen käyttöön, hyvinvointiin ja terveyteen… 

Ympäristöasioiden hoitaminen vaatii siis sirpaleisen kentän kokoamista ja yhteistyötä yli perinteisten sektorirajojen (julkinen, yksityinen, kolmas sektori). Usein myös yksinkertaistamme liikaa ratkaisuja, jotka liittyvät ympäristöasioihin. Kun yksinkertaistamme liikaa, meille tulee usein yllätyksenä luonnonjärjestelmien palautemekanismit ja sivuvaikutukset, joita emme ole osanneet huomioida. Jätämme tällöin monimutkaisissa ja monitahoisissa asioissa huomioimatta oleellisia syy-seuraussuhteita.


Monessa asiassa ympäristöasioiden huomioiminen riippuu siitä minkälaisesta näkövinkkelistä asioita katsoo. Ikään kuin kenen edun mukaisesti mennään missäkin asiassa. Viherpesu on tämän ajan vitsaus. Mielikuvilla voidaan luoda illuusioita esimerkiksi tuotteiden ja palveluiden epätodellisesta ympäristöystävällisyydestä. Ihmisiä siis harhaanjohdetaan usein tahallisesti esimerkiksi painottamalla markkinoinnissa positiivisia asioita ja vaikenemalla tietyistä negatiivisista asioista. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat tärkeitä, kun ajatellaan päättäjien, vaikuttajien, tutkijoiden ja rahoittajien sidonnaisuuksia. Sidonnaisuuksien lisäksi yhteiskuntaa ohjaavat arvomaailma ja oletukset.  

Yhteiskunnassamme ei saisi korostua liikaa oman edun tavoittelu yhteisen edun ja ympäristön kustannuksella. Ympäristöasioissa tulee huomioida asioiden monitahoisuus ja olla sen vuoksi avoimen läpinäkyviä näihin liittyvissä asioissa. Ennen kaikkea on tärkeää huomioida pitkän aikavälin syy-seuraussuhteet. Tämä on ala, joka herättää monissa tunteita ja mielipiteitä puolin ja toisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti