otsikkokuva

otsikkokuva

maanantai 2. helmikuuta 2015

Musiikin viemää

Pidän monenlaisesta musiikista, joista mainittakoon raskaampi rock/heavy ja pop/dance. Harvemmin Etelä-Suomen radiotaajuuksilla kuitenkaan kuulee sellaista musiikkia, josta nyt aion kertoa teille hyvät lukijat. Haluan nostaa kyseistä musiikkia esille juuri sen vuoksi, että sitä kuulee niin harvoin missään.

Pidän mielettömästi joikaamisesta yhdistettynä moderniin soitinmusiikkiin ja yksi suosikki artisteistani onkin Inarin Angelin kylästä kotoisin oleva Ulla Pirttijärvi. Ulla Pirttijärvi aloitti uransa 80-luvulla Angelin tytöissä. Nykyään hän on mukana yhtyeessä Ulda. Tuorein Ulla Pirttijärven kokoonpano Solju esiintyy Ylen lähettämässä Uuden musiikin kilpailussa (UMK:ssa) helmikuussa 2015. Soljussa on mukana Ulla ja hänen tyttärensä Hildá.


Lempiartisteihini kuuluu lisäksi ehdottomasti norjalainen Mari Boine, joka yhdistää musiikissaan jazzia, folkia, rockia ja joikaamista. Mari Boine tunnetaan erityisesti siitä, että hän on nostanut saamelaismusiikin maailman tietoisuuteen.


Pidän myös färsaarelaisesta artistista nimeltä Eivør Pálsdóttir, jonka musiikki vaihtelee rockista jazziin, folkiin, pop-musiikkiin ja klassiseen musiikkiin.

Suosikkejani on myös tanskalais-färsaarelainen Valravn-yhtye, jonka musiikkia voisi kuivailla epätavalliseksi folk-musiikiksi. Yhtye on valitettavasti lopettanut vuonna 2013, mutta heidän tuotantonsa jää elämään tästäkin huolimatta.

 
Viime aikoina olen tutustunut Enontekijöltä kotoisin olevaa Wimme Saaren tuotantoon. Hän yhdistää joikaukseen erilaisia äänenmuodostustapoja ja monipuolisia melodioita.

**********************

Listaan tähän joitakin suosikkikappaleitani. Pääset kuuntelemaan niitä klikkaamalla kappaleen nimeä.

Ulla Pirttijärvi - Podel

Ulla Pirttijärvi - Mattharaku askai/In our foremothers' arms

Ulla Pirttijarvi - Nuortta silkkit/Northern Silk
(ja ylipäänsä Ulla Pirttijärven Mattharaku askai -levyn kaikki kappaleet ovat loistavia)

Eivør - Trøllabundin

Mari Boine - Vuoi Vuoi Mu

Mari Boine - e Lui Sola "Maze"

(ja ylipäänsä Mari Boinen Idjagiedas -levyn kaikki kappaleet ovat loistavia)

Valravn - Kelling

Valravn - Krummi

(ja ylipäänsä Valravn:in Koder på snor ja Valravn -levyjen kaikki kappaleet ovat loistavia)

Wimme - Gierran/Enchantment 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti