otsikkokuva

otsikkokuva

maanantai 12. tammikuuta 2015

Esi-isiemme maisemia ja asumuksia

Luonto oli läsnä esi-isiemme maailmassa vahvasti. Luontoa kunnioitettiin ja luontoyhteys oli vahva. Näiden syiden vuoksi olen kovin kiinnostunut esi-isiemme maailmankuvasta ja elämäntavoista. Nykypäivän ihminen on monessa tapauksessa erkaantunut liiaksi luonnosta, jonka vuoksi koetaan, että luontoa voidaan kohdella miten tahansa.


Esi-isiemme maailmankuvan ja elämäntapojen lisäksi minua kiinnostaa nähdä, millaisissa asumuksissa muinaiset suomalaiset mahdollisesti asustivat. Jos myös sinua kiinnostaa, miltä asumukset ovat näyttäneet, minkä kokoisia ne ovat mahdollisesti olleet, ja mistä materiaaleista asumukset on rakennettu, suosittelen käymään Oulun lähellä Yli-Iissä Kierikki-keskuksessa, ja tutustumaan aiheeseen. Paikka on ihan mielettömän hieno. Siellä on rekonstruktoituna oikeissa mittakaavoissa esi-isiemme asumuksia ja ne on luotu arkeologisilta kaivauksilta saadun tutkimustiedon perusteella. 





Muinaiskohteelle johtaa vankka lankkupolku, joten myös lastenvaunuilla ja pyörätuolilla pääsee kätevästi tutustumaan paikkaan. Tosin lankkupolku ei ulotu ihan rannalle, jossa on upottavaa hiekkaa. Lankkupolku johdattelee myös tutustumaan muinaisiin pyydyksiin ja ansoihin, jotka löytyvät polun varrelta konkreettisina luomuksina. 

  

Kierikissä on näyttely, joka esittelee kivikauden elämää Suomessa. Pääosin esineistö on Kierikistä arkeologisista kaivauksista löytynyttä. Yleisön on mahdollista osallistua arkeologisiin kaivauksiin, joita alueella tehdään yhä. Paikka on ollut muinoin vilkas asuin- ja kauppapaikka. 


Kierikin kivikauden kylä on paikka, jossa pääsee aidon tuntuisesti tutustumaan millaista on ollut elää muinaisuudessa. Suosittelen kiinnostuneita käymään siellä erityisesti joka kesäisen muinaismarkkinoiden aikaan. Lisätietoja löydät Kierikin nettisivuilta tai heidän facebook-sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti